3 Mart 2020 Salı

James Tiptree, Jr.(Alice B. Sheldon) - Uzaktan Kumandalı Kız



İğrenç şeyler sonsözler, önsözler;
Öykünün etrafındaki salyalar gibi.
J. Tiptree, JR., 1971

Tanrılara inanmıyorsun demek, babacık? Orda dur bakalım. Seni heyecanlandıran ne varsa, gelecekte onunla ilgili, sana özel tasarlanmış bir tanrı olduğunu bil önce. (sf. 15)

Tepedekiler düzeni korumaktan hoşlanırlar, özellikle iletişim alanında. Hayatlarını dünyayı parazitlik sinyallerden arındırmaya adamış olduklarını söylemek yanlış olmaz. Kabusları bilgi kaybı hakkındadır; karışan kanallar, hatalı uygulamalar, sisteme sızan parazitlik sinyaller. Muazzam servetleri onları yalnızca kaygılandırır, karşılarına sürekli yeni düzensizlik manzaraları çıkarır. Lüks mü? Terzileri ne dikerse onu giyer, aşçıları ne pişirirse onu yerler. (sf. 18)

Ürpererek hafifçe titreyişi melekler için porno âdeta. (sf. 23)

Eski zamanlarda üç-beş taş tablet, bir çift kanatlı sandalet veya bakirelerin çektiği bir at arabası bir tanrıya hayat boyu yetermiş ama bugün asla yetmez!
…Tanrıların sahip olduklarını ölümlüler de arzuluyor sonuçta. (sf. 35)


…”Haberlerde yalnızca insanların bilmesini istedikleri şeyleri gösteriyorlar. Ülkenin yarısı yanıp kül olsa bile onlar istemediği sürece kimsenin haberi olmaz. Dee, sana anlatmaya çalıştıklarımı kafan almıyor mu? Bütün dünyayı programlamışlar! İletişim kanallarını tamamen kontrol altına almışlar. Gösterdiklerini düşünecek ve verdiklerini isteyecek hale getirmişler herkesi, istemeye programlandıkları şeyleri verip duruyorlar onlara – bu döngüye girmek de çıkmak da mümkün değil, bir köşesinden tutmak bile olanaksız. Düzeni sürdürmek, döngüyü devam ettirmekten başka bir planları olduğunu bile sanmıyorum – insanlara, Dünya’ya, hatta başka gezegenlere neler oluyor Tanrı bilir. Kocaman bir yalan ve çöp girdabı dönüyor da dönüyor, büyüyor da büyüyor ve hiçbir şeyin değişeceği yok. İnsanlar çok geç olmadan uyanmazsa yakında işimiz bitecek!” (sf. 54)

 Özel Teşekkür: Begüm Kovulmaz'a...

1 yorum:

  1. Find Your 우리카지노 Perfect GameThere are many various roulette variants which provide different guidelines and house edges

    YanıtlaSil